Европейските институции - парламент, съвет или други - те изглеждат далечно

...
Европейските институции - парламент, съвет или други - те изглеждат далечно
Коментари Харесай

Станишев: 1 милион работни места са създадени с кохезионни фондове

Европейските институции - парламент, съвет или други - те наподобяват далечно на елементарния европейски жител, само че кохезионната политика е най-видимият израз за съществуването на Европейския съюз, който хората могат да я усетят. Затова Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се бори до дъно за запазването на това финансиране.

Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел на първата от поредност конференции, отдадена на бъдещето на кохезионната политика в Европа.

С кофинансирането, кохезионните фондове възлизат на 480 милиарда - толкоз средства са разпределени от основаването на този тип фондове за последните 30 години. Дискусията какво ще се случи с кохезионната политика след 2020 година към този момент е почнала, съобщи Станишев, като положителните образци за това какво е свършено досега надалеч не са малко.

" Важно е кохезионната политика да бъде забележима, с цел да може всички да усетят въздействието ѝ - това са вложения в работни места, обучение, превоз, медицина и доста други ", сподели Станишев.

Това е политика, която работи, съобщи президентът на ПЕС. " Всеки може да даде образец - 1 млн. работни места са основани посредством тези фондове. Подкрепени са 60 хиляди научни плана, над 100 хиляди стартъп плана, дребни и междинни предприятия ", сподели още водачът на ПЕС.

За новите членове на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа точно кохезионните фондове са най-видимият израз за съществуването на Европейски Съюз, сподели Станишев. В същото време кохезионните фондове имат потребност от промяна, само че всичко би трябвало да бъде заслужено разпределено.

" Това е упражнение по взаимност, всичко може да бъде по-устойчиво за нашите жители. Трябва да отговорим на въпроса и упованията, че Европейски Съюз би трябвало да прави повече даже с по-малкия бюджет след Брекзит ", каза Станишев.

По думите му трябва да се " надигнем против консервативните сили ", които стегнаха колана на Европа, само че и потвърдиха, че тази политика не работи.

" Солидарността е в рецесия. Изградената на база взаимност Европа е в рецесия и това се вижда. Проблемът обаче не е стопански или финансов. Проблемът е обвързван с метода на мислене. Именно това е фундаментът, това е методът да пристигна смяната ", сподели Станишев и добави: " Солидарността е с две страни - възползваш се, само че и би трябвало да допринесеш ".

Опасността кохезионните фондове да бъдат понижени и даже орязани ще докара до неравноправие, счита президентът на ПЕС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР